Live in het Muziekgebouw

WAS 6 MEI 2012 DE MOOISTE DAG VAN M’N LEVEN? 

Het zal niet veel schelen

Camera: Judith Zeeman & Bas Andriessen. Video: Bas Andriessen 2012.

Muziekgebouw aan ‘t IJ, 2012 

Op uitnodiging van de artistieke leiding van het Metropole Orkest was ik op de avond van 6 mei 2012 de opwarmer voor het hoofdprogramma: door componist Andrew Keeling georkestreerde soundscapes van Robert Fripp, onder de titel The Wine Of Silence. Ik mocht in die grandioos klinkende hal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ dertig minuten in m’n eentje soundscapen op m’n gitaar, geheel geïmproviseerd, godbetere onder het luisterend oor van meneer Fripp zelve. Hij had heel onopvallend helemaal achteraan op de hoge trap plaatsgenomen. Dat ik überhaupt nog een noot heb durven spelen, mag een klein wonder heten. Het resultaat is te bekijken en te beluisteren op bovenstaande live-registratie, gemaakt door Bas en Judith.
Op de film zag ik later dat Fripp voor me klapte. Als ik dattoen op het podium had waargenomen, was ik ongetwijfeld bevangen door een appelflauwte.
Ik doopte de soundscape Watery Air, waarmee ik de adembenemende zonsondergang boven het IJ die tijdens mijn zoektocht naar de juiste noten plaatsvond natuurlijk zwaar tekort doe.

In NRC Handelsblad stond ‘s maandags een vriendelijke recensie van gastcriticus en gitarist Wiek Hijmans, maar van Andrew Keeling kreeg ik na afloop het mooiste compliment: “That was bloody allright mate.”

(Onderstaande tekst, bij het YouTube-filmpje, is in het Engels vanwege het Internationale Miljoenenpubliek. Ik reken op begrip.)

“On the 6th of May 2012 I played a 30 minute, fully improvised soundscape in the hall of the Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Just me, my guitar, some oldskool looping devices and a nice little PA system. Later I baptised this soundscape Watery Air. The improvisation was the warm-up music for a concert by the Metropole Orchestra, playing The Wine of Silence, a series of pieces orchestrated by composer Andrew Keeling on the basis of soundscapes by guitarist Robert Fripp. In this film of “Watery Air” – directed by Bas Andriessen – observant viewers will notice the presence of that same Mr. R. Fripp, inconspicuously sitting on the stairs, way at the back, listening. He even applauded at the end, bless his heart.”

Erik Voermans
oct 2012

Bimhuis, 2007

In 2007 werd ik uitgenodigd door de organisatie van het Output Festival. Of ik in het Bimhuis wilde komen spelen met Eric Vloeimans en Gert-Jan Blom. Dat wilde ik wel. De vrijwel volledig geïmproviseerde set van 45 minuten (we hadden alleen afgesproken dat we op enig moment Erics eerbetoon aan Jon Hassell To Jon en Joe Zawinuls In A Silent Way in de flow zouden onderbrengen) werd later integraal uitgezonden op Radio 6. Zeer goeie herinneringen aan.

cropped-cropped-cropped-cropped-bimhuis-blauw-ii-klein-img_351111.jpg

klarinettist
Museumnacht, 2006

Vier uur lang geïmproviseerde soundscapes in de Grote Synagoge van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het eerste uur als duo (met Gert-Jan Blom (op kraakdozen en samplers), het tweede uur als trio met GJ en klarinettist David Lukacs en de laatste twee uur als trio met GJ en trompettist Eric Vloeimans. Op de wand waren terwijl we speelden gemanipuleerde bewegende beelden uit het joods archief te zien. Fantastische ervaring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s